Skip to main content
Esmorzar RIME del gremi de constructors de Barcelona. Febrer 14

Esmorzar RIME del gremi de constructors de Barcelona

  • ECCØ notícies

Els esmorzars de la RiMe són unes jornades divulgatives que periòdicament s'organitzen per a incidir sobre temes diversos relacionats amb la construcció.

En aquesta ocasió, el tema central va ser l'Eficiència Energètica en la Rehabilitació d'edificis. Elena Fortes, juntament amb altres dos ponents, van donar llum a aquest tema des de punts de vista diferenciats.

RiMe: Comissió de la Rehabilitació i Manteniment d'Edificis de Catalunya.

Gràcies a l'impuls conjunt del Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques i la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) neix en 2015 la RiMe, acrònim de la Comissió de la Rehabilitació i Manteniment d'Edificis de Catalunya, sota la qual més de 300 empreses s'acullen per a promoure la col·laboració i transparència, l'assessorament, la interlocució amb organismes, la innovació i la formació continuada en la matèria. A més es persegueix complir amb un decàleg de bones pràctiques per a la satisfacció del client no professional i poder brindar-li així qualitat en els treballs i garantia de professionalitat.

Els esmorzars de la RiMe i La Rehabilitació energètica d’edificis.

Els esmorzars de la RiMe és un esdeveniment promogut per la comissió per a tractar periòdicament temes relacionats amb la Rehabilitació d'Edificis amb un marcat objectiu divulgatiu o formatiu. En aquesta ocasió el tema central va ser l'Eficiència energètica i la Rehabilitació d'edificis, en la qual tres ponents van desenvolupar tres ponències on es va abordar el assumpte en qüestió des de punts de vista concrets i diferenciats.

Alexandre Ramón, CEO de l'empresa GEENI, va centrar la seva exposició en la normativa europea existent a la matèria i com el CTE (codi tècnic de l'Edificació) s'adaptaria, a la pròxima i imminent actualització, a aquests criteris d'eficiència energètica en l'edificació sota criteris Passivhaus, els quals ja estan presents en la normativa Europea actualment, per tal d’aconseguir o apropar-nos el més possible als edificis nZEB (edificis de consum gairebé zero)

Elena Fortes, Arquitecta Passivhaus Dessigner i consultora especialitzada en eficiència energètica i sòcia-fundadora de EccØ, va desgranar als assistents, els principis bàsics del estàndard de construcció Passivhaus, mostrant a la vegada, un cas pràctic d'una rehabilitació energètica d'un edifici de 1936, el qual, després d'aplicar els criteris Passivhaus, va aconseguir un estalvi energètic d'un 91%.

Jordi Guivernau, Arquitecte tècnic de l'empresa Rockwool, va centrar la seva exposició en temes més tècnics mostrant les diferents solucions que ofereix la seva empresa per a l'Eficiència energètica en rehabilitació; Com l'aïllament tèrmic exterior de façanes d'edificis, façanes ventilades, làmines de segellat, extradossats, ponts tèrmics…

Després va ser el torn de les preguntes, on els assistents van incidir en allò punts que van suscitar major interès.

Canviar la percepció de la ciutadania per a minimitzar la Hipoteca Energètica.

La conclusió és senzilla, cal fer entendre a la ciutadania la necessitat d'assumir estàndards de baix consum energètic en contra posició a una percepció merament econòmica dels sobrecostos que implica construir o rehabilitar sota criteris Passivhaus.

Parlem de minimitzar la hipoteca energètica que suposa construir deficientment, que és com es ve fent de manera tradicional, estalviant en costos a la construcció sense pensar en la repercussió que això suposa en forma de despesa energètica a perpetuïtat. El que s'estalvia a priori en la construcció / rehabilitació es gastarà després en despesa energètica (llum, gas, gas-oil) per a climatitzar la nostra llar. Si construïm eficientment és reconegut i contrastat que el retorn i l'amortització està garantida a mig-llarg termini segons cada cas, sent el confort i el benestar perceptibles des d’un primer moment.logo RIME. Comissió de Rehabilitació i Manteniment d’Edificis de Catalunya
Consulta aquí el web de Gremi de Constructors d'Obres de Catalunya: www.gremi-obres.org
Més informació de RIME (Comissió de Rehabilitació i Manteniment d’Edificis de Catalunya)
Perfil del "Gremi d'obres" a Twitter: @ConstructorsBCN